top of page
Zoeken
  • Josje Kuenen

Loslaten paradigma vaak pijnlijk


Wat ook weerstand oplevert: met nieuwe feiten komen. Galileo Galilei (de aarde draait om de zon), Wouter Buikhuisen (criminelen zijn zo geboren) en Dick Swaab (homo's hebben een grotere hypothalamus) kunnen erover meepraten. Hun onderzoeksresultaten stuitten op zoveel weerstand dat ze in de gevangenis belandden, een andere carriere moesten kiezen of met doodsbedreigingen moesten leren leven. Toch handig om te weten als je baanbrekend onderzoek doet.

Microbioloog en Spinoza-prijswinnaar Mike Jetten kan erover meepraten. Hij bleef volharden in zijn onderzoek naar bacteriën die van nature chemische reacties uitvoeren. Veel vakgenoten verloren hun geloof in het bestaan ervan omdat ze niet te traceren waren. In de argumentatieleer staat een dergelijke redenering beter bekend als de drogreden ad ignorantiam: het kan niet bewezen worden, dus het bestaat niet. Jetten bleef volharden en heeft eerst samen met Delftse microbiologen (Gijs Kuenen) de anammox-bacterie ontdekt. Deze bacterie wordt nu ingezet om rioolwater te zuiveren. Later ontdekte hij hoe bacterien methaan (scheten) kunnen omzetten in stikstofgas en koolstofdisulfide (zwavel) kunnen afbreken. Je zou zeggen: baanbrekend en belangwekkend onderzoek waar vakgenoten hun vingers bij aflikken. Niets is minder waar. Jetten vertelt in NRC (5 juni 2012): 'In het begin ontmoette ik veel ongeloof, eerst onder microbiologen en later opnieuw bij de oceanografen. Op oceanografencongressen liepen zelfs mensen weg uit de zaal als wij ons verhaal deden. Dat heeft mij wel gestoord."

Maar gelukkig niet zodanig dat hij het bijltje erbij neergooide. En nu dan gehonoreerd met de Spinozapremie. Soms moet je je gewoon niets van anderen aantrekken.

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page