top of page
Zoeken
  • Josje Kuenen

It won't come in time beste mensen!

Bijgewerkt op: 1 okt. 2019


'It will come in time', zongen Billy Preston en Syreeta om depressieve mensen moed in te spreken. Gewoon net zolang wachten, tot je op een dag gelukkig wakker wordt. Volgens een van de bekendste onderzoekers naar geluk, Martin Seligman, is dat grote onzin. Geluk overkomt je niet, geluk veroorzaak je zelf. Hij deed jarenlang onderzoek naar depressies en kwam erachter dat het geen enkele zin heeft om naar de oorzaken te zoeken. Dat maakte patiënten alleen maar ongelukkiger. Bovendien werd hij er zelf ook niet vrolijker op. Op het moment dat zijn dochtertje zei dat hij eens op moest houden met chagrijnen, kwam de ommekeer in zijn carrière. Als zij in staat was om op te houden met zeuren, kon hij ook best ophouden met zurig zijn, vond ze. En zo geschiedde. Seligman somt nu iedere dag drie gebeurtenissen op die reden tot blijdschap geven. Dat mogen hele kleine dingen zijn, zoals het hebben van een goede gezondheid, een gezellig praatje dat je had met de buurvrouw, of de auto die net naar de wasserette is geweest. Het gaat er dus om dat je je wereld positief beschouwt en dat je je gedachten daarop richt. Het gevolg is dat je je veel tevredener en dus gelukkiger voelt. Ophouden met wachten dus. Begin liever vandaag nog.

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page