top of page
Zoeken
  • Josje Kuenen

Onbewust ineffectief

Bijgewerkt op: 1 okt. 2019Sire is een nieuwe campagne gestart in de strijd tegen asociaal gedrag. Een sympathiek streven, net als andere ideële doelen die Sire ondersteunt. De vraag is: zijn de gebruikte filmpjes effectief? Waarschijnlijk niet. Gedrag verander je namelijk niet door het verkeerde voorbeeld te laten zien. Sterker nog: daarmee loop je eerder het gevaar dat je het ongewenste gedrag bekrachtigt. Mensen doen elkaar na en dat gaat vaak onbewust. Daarom zou Sire er verstandig aan doen om de norm te communiceren en voorbeeldgedrag te vertonen in plaats van op zelfreflectie te hopen (Pol & Swankhuisen, 2007). Ben jij wel aan het denken gezet door de campagne? Grote kans dat jij dan de doelgroep niet bent. Mensen die tot zelfreflectie in staat zijn, vertonen meestal geen asociaal gedrag, ze storen zich er alleen aan. In die zin bevestigen de filmpjes wel de irritatie die waarschijnlijk onder veel Nederlanders leeft. Maar dat is een compleet andere communicatiedoelstelling dan Sire voor ogen had.

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page